Email

info@konstantopoulosendoscopy.gr

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή «IBS» είναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο στην κοιλιά και προβλήματα με τις κινήσεις του εντέρου. Μερικοί άνθρωποι με την πάθηση έχουν συχνές, υδαρείς κενώσεις (διάρροια). Άλλοι δεν έχουν αρκετές κινήσεις του εντέρου (δυσκοιλιότητα). Μερικοί ασθενείς εναλλάσσονται μεταξύ διάρροιας και δυσκοιλιότητας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του IBS;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στο στομάχι και κράμπες, που σχετίζονται με κένωση
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα (μερικοί άνθρωποι αλλάζουν μεταξύ διάρροιας και δυσκοιλιότητας)
  • Φούσκωμα
  • Αέριο

Υπάρχει τεστ για IBS;

Όχι, δεν υπάρχει συγκεκριμένο τεστ. Αλλά ο γιατρός μπορεί να καταλάβει εάν έχετε IBS κάνοντάς σας μερικές ερωτήσεις και κάνοντας εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάτι άλλο εκτός από IBS. Πολλές ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα με το IBS. Επομένως, είναι σημαντικό ο γιατρός να ελέγξει τις άλλες πιθανότητες.

Τι μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα;

Μπορείς:
  • Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τι φάγατε κάθε μέρα, τι κάνατε και πώς νιώθατε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να καταλάβετε εάν οτιδήποτε κάνετε ή τρώτε κάνει τα συμπτώματά σας καλύτερα ή χειρότερα.
  • Σταματήστε να τρώτε τροφές που μπορεί να επιδεινώνουν το IBS σας. Ξεκινήστε εγκαταλείποντας τροφές που σας δίνουν αέρια και, στη συνέχεια, εγκαταλείψτε το γάλα, το παγωτό και άλλες τροφές που έχουν ίχνη γάλακτος για 2 εβδομάδες. Ζητήστε συμβουλές από το γιατρό σχετικά με το ποιες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν το IBS.
  • Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, εάν έχετε δυσκοιλιότητα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ή μπορείτε να πάρετε χάπια με φυτικές ίνες ή σκόνες. (Αν η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών επιδεινώνει τα συμπτώματα, μειώστε τις φυτικές ίνες.)
  • Άσκηση. Κάντε κάτι ενεργό για 20 έως 60 λεπτά, 3 έως 5 ημέρες την εβδομάδα. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων του IBS.

Πώς αντιμετωπίζεται το IBS;

Τα φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του IBS. Αλλά καμία θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει την πάθηση. Η συμβουλευτική μπορεί επίσης να βοηθήσει με το IBS, επειδή το άγχος και η ανησυχία μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Η δίαιτα FODMAP έχει πολύ καλά αποτελέσματα .

Τα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν με συμπτώματα IBS περιλαμβάνουν:
  • Φάρμακα για την ανακούφιση της διάρροιας
  • Φάρμακα για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας
  • Αντικαταθλιπτικά – Αυτά τα φάρμακα δρουν αναστέλλοντας τον πόνο. Όταν χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του IBS, χορηγούνται σε πολύ χαμηλότερη δόση από ό,τι συνήθως για τη θεραπεία της κατάθλιψης.
  • Φάρμακα που ονομάζονται «σπασμολυτικά»
  • Αντιβιοτικά – Αυτά τα φάρμακα μερικές φορές βοηθούν με το φούσκωμα και τη διάρροια σε μερικούς ανθρώπους.

Πώς θα είναι η ζωή μου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με IBS έχουν την κατάσταση για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ακόμα κι έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους. Το κλειδί είναι να συνεχίσετε να εργάζεστε με το γιατρό σας μέχρι να βρείτε και οι δύο μια προσέγγιση που να λειτουργεί.

Κλείστε Ραντεβού

Στείλτε μας το μήνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας