Ο θεράπων ιατρός σας συνέστησε να κάνετε ενδοσκόπηση στο παχύ έντερο και κατά την ενδοσκόπηση βρέθηκε πολύποδας. Ο ενδοσκόπος σας θεωρεί ότι πρέπει ο πολύποδας να αφαιρεθεί. Συγκεκριμένα σας ανέφερε ότι ο πολύποδας που βρέθηκε μπορεί να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά, χωρίς χειρουργική επέμβαση. Σπανιότερα, πολύποδες που χρειάζονται ενδοσκοπική αφαίρεση ανευρίσκονται και στον στόμαχο.
Τι είναι ενδοσκοπική πολυποδεκτομή;
Χρησιμοποιούνται τα ίδια ενδοσκοπικά όργανα με αυτά που χρησιμοποιούνται στη γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση μέσα από τα οποία διέρχονται ειδικοί καθετήρες. Το άκρο των καθετήρων έχει σχήμα βρόχου. Οι βρόχοι είναι μεταλλικοί και με κατάλληλους χειρισμούς του ενδοσκόπου περιβροχίζουν τον πολύποδα στη βάση του. Οι πολύποδες τελικά κόβονται με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος που διέρχεται από το μεταλλικό έλασμα των βρόχων.
Η προετοιμασία για την εξέταση
Το έντερο θα πρέπει να είναι καθαρό έτσι ώστε να μπορέσει να δει ο γιατρός το εσωτερικό του. Γι’ αυτό, θα σας ζητηθεί να ακολουθήσετε την προηγούμενη ημέρα μια διαδικασία καθαρισμού του εντέρου σας. Είναι απαραίτητο να έχουμε ελέγξει από τις προηγούμενες ημέρες τον χρόνο προθρομβίνης και τη γενική αίματος. Εάν παίρνουμε ασπιρίνη, ή αντιπηκτικά πρέπει να τα διακόψουμε τις προηγούμενες 3-5 ημέρες.
Πριν φτάσετε στον χώρο που θα γίνει η εξέταση, ένας γιατρός θα σας εξηγήσει τη διαδικασία, τον σκοπό και τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης και θα σας ζητήσει να υπογράψετε σε μια τυποποιημένη φόρμα ότι δέχεστε να υποβληθείτε στην ενδοσκοπική αυτή επέμβαση.
Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι να κατανοήσετε πλήρως τον σκοπό και τις συνέπειες της επέμβασης. Παρακαλούμε να αναφέρετε στον γιατρό ή στον νοσηλευτή/τρια εάν έχετε υποβληθεί σε άλλες ενδοσκοπήσεις στο παρελθόν, εάν είστε αλλεργικοί σε κάποιο φάρμακο και τι είδους αντιδράσεις εμφανίσατε. Εάν έχετε απορίες μην διστάσετε να τις εκφράσετε. Το προσωπικό του ενδοσκοπικού εργαστηρίου φροντίζει για την άνετη παραμονή σας και την ηρεμία σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οπότε δεν πρόκειται να παρεξηγήσει τυχόν ερωτήσεις σας.
Θα σας ζητηθεί να βγάλετε όλα τα ρούχα που φοράτε από τη μέση και κάτω (εάν πρόκειται για πολυποδεκτομή στο παχύ έντερο) και είτε θα φορέσετε κάποια ειδική ποδιά είτε θα σκεπαστείτε με ειδικό ύφασμα κατάλληλο για τις ανάγκες της εξέτασης.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης
Θα ξαπλώσετε στο αριστερό σας πλευρό σε ένα εξεταστικό κρεβάτι στην αίθουσα ενδοσκοπήσεων. Μία νοσηλεύτρια θα είναι μαζί σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ο γιατρός θα σας χορηγήσει ενδοφλέβια καταστολή. Η εξέταση διαρκεί συνήθως 30 ́-60 ́ ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται ο πολύποδας. Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ο γιατρός θα βάζει αέρα στο έντερο για να διατείνονται τα τοιχώματα και να μπορεί να εντοπίσει και να αφαιρέσει τον πολύποδα.
Μετά την εξέταση
Θα παραμείνετε για τουλάχιστον 30 λεπτά στο εργαστήριο. Μπορεί να αισθάνεστε «φουσκωμένη» την κοιλιά σας από τον αέρα που έχει παραμείνει στο έντερο, ο οποίος σιγά-σιγά θα αποβληθεί.
Επιστρέφοντας στο σπίτι
Μετά την ενδοσκόπηση είναι απαραίτητο κάποιος να σας συνοδεύσει. Όταν θα φτάσετε στο σπίτι σας είναι σημαντικό να ξεκουραστείτε. Η επίδραση της καταστολής που δόθηκε κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να είναι μεγαλύτερης διάρκειας από ότι φαντάζεστε. Αποφύγετε λοιπόν να οδηγήσετε αυτοκίνητο, αποφύγετε τον χειρισμό μηχανημάτων και αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ. Οι επιδράσεις της καταστολής έχουν περάσει την επόμενη ημέρα. Για το επόμενο εικοσιτετράωρο πρέπει να φάτε ελαφρά, δηλαδή φιδέ, σούπα ή κρέμα. Σκόπιμο είναι να αποφύγετε τη σωματική κόπωση για τρεις ημέρες. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν μετά την πάροδο του τριημέρου να επανέλθουν στις προ της εξέτασης συνηθισμένες δραστηριότητές τους.
Πότε θα μάθω το αποτέλεσμα της εξέτασης;
Συνήθως, η έκβαση της ενδοσκοπικής πολυποδεκτομής ανακοινώνεται από τον γιατρό αμέσως μετά το τέλος της εξέτασης ή όταν ξυπνήσετε μετά την καταστολή. Ο πολύποδας που κόπηκε συλλαμβάνεται με τη βοήθεια του βρόγχου και αποστέλλεται στο εργαστήριο για ιστολογική εξέταση. Το αποτέλεσμα θα είναι έτοιμο σε μερικές ημέρες.
Θα ήταν καλή ιδέα να συνοδεύεστε από κάποιον όταν μιλήσετε με τον γιατρό στο τέλος της εξέτασης, γιατί εάν σας έχει χορηγηθεί καταστολή μπορεί να ξεχάσετε όσα σας είπε. Μερικοί ασθενείς δεν θυμούνται καθόλου την ενδοσκόπηση. Εάν απαιτείται να κάνετε και άλλες εξετάσεις ή να πάρετε κάποια θεραπεία, θα το συζητήσετε με τον θεράποντα γιατρό σας.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την επέμβαση;
Οι κίνδυνοι από την επέμβαση είναι η αιμορραγία στη θέση της εκτομής του πολύποδα και η διά- τρηση του εντέρου στο σημείο της πολυποδεκτομής ή σε άλλο σημείο του εντέρου λόγω της κολονοσκόπησης. Οι κίνδυνοι αυτοί στη σημερινή εποχή είναι πάρα πολύ μικροί, αλλά είναι υπαρκτοί και πρέπει να τους γνωρίζει ο ασθενής προκειμένου να παράσχει τη συγκατάθεσή του. Πριν από τη διενέργεια της πολυποδεκτομής λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα και προφυλάξεις για το ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκής.
Ποιες είναι οι αντενδείξεις για τη διενέργεια της πολυποδεκτομής;
- Η απουσία συγκατάθεσης του ασθενούς
- Διαταραχές της πηκτικότητος του αίματος
- Σοβαρές καρδιοαναπνευστικές παθήσεις.
Ποια είναι τα οφέλη από τη διενέργεια της πολυποδεκτομής;
- Η μείωση της συχνότητος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
- Η αντιμετώπιση μαζικής αιμορραγίας ή βαθμιαίας απώλειας αίματος από το παχύ έντερο.