Email

info@konstantopoulosendoscopy.gr

Κολονοσκόπηση

Κολονοσκόπηση

Ο θεράπων γιατρός σας συμβούλευσε να κάνετε μία ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου, γνωστή ως κολονοσκόπηση, με σκοπό να βρεθεί το αίτιο των συμπτωμάτων σας. Θα ενημερωθείτε για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η εξέταση από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές/νοσηλεύτριες του ενδοσκοπικού εργαστηρίου. Εάν έχετε απορίες παρακαλούμε μην διστάσετε να τις εκφράσετε.

Τι είναι κολονοσκόπηση;

Η κολονοσκόπηση είναι μία εξέταση η οποία δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να δει απευθείας το εσωτερικό του παχέος εντέρου και του τελικού ειλεού, δηλαδή του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου. Για να γίνει η εξέταση, ένα ενδοσκόπιο θα περάσει από τον πρωκτό στο παχύ έντερο.
Το ενδοσκόπιο είναι ένας μακρύς εύκαμπτος σωλήνας, που έχει το πάχος του δείκτη του χεριού σας και ένα δυνατό φως στην άκρη του. Ο γιατρός βλέποντας μέσα από τον σωλήνα έχει εικόνα του εσωτερικού του εντέρου και είναι σε θέση να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποια πάθηση. Στα σύγχρονα ενδοσκόπια (Video-ενδοσκόπια) η εικόνα από το εσωτερικό του εντέρου προβάλλεται σε οθόνη τηλεόρασης. Με τον τρόπο αυτό, τόσο ο εξεταστής γιατρός, όσο και άλλα μέλη της ιατρικής ομάδας μπορούν να παρακολουθούν και να σχολιάζουν τα ευρήματα.
Μερικές φορές ο γιατρός θα χρειαστεί να πάρει βιοψίες (μικρά κομμάτια συνήθως μικρότερα από 1 εκατοστό) για να αναλυθούν κάτω από το μικροσκόπιο. Τα μικρά αυτά κομμάτια λαμβάνονται ανώδυνα μέσω του ενδοσκοπίου με τη βοήθεια μιας πολύ μικρής λαβίδας βιοψίας.

Τι πρέπει να περιμένετε

Η προετοιμασία για την εξέταση

Το έντερο θα πρέπει να είναι καθαρό ώστε να μπορέσει να δει ο γιατρός το εσωτερικό του. Γι’ αυτό, θα σας ζητηθεί να ακολουθήσετε την προηγούμενη ημέρα μια διαδικασία καθαρισμού του εντέρου σας. Όταν θα φτάσετε στο ενδοσκοπικό εργαστήριο ο γιατρός θα σας εξηγήσει τη διαδικασία, τον σκοπό και τις πιθανές επιπλοκές της εξέτασης και θα σας ζητήσει να υπογράψετε σε μια τυποποιημένη φόρμα ότι δέχεστε να υποβληθείτε στην ενδοσκοπική αυτή εξέταση.
Στόχος της διαδικασίας είναι να κατανοήσετε πλήρως τον σκοπό και τις συνέπειες της εξέτασης. Παρακαλούμε να αναφέρετε στον γιατρό ή στον νοσηλευτή/τρια εάν έχετε υποβληθεί σε άλλες ενδοσκοπήσεις στο παρελθόν, εάν είστε αλλεργικοί σε κάποιο φάρμακο και τι είδους
αντιδράσεις εμφανίσατε. Εάν έχετε απορίες μην διστάσετε να τις εκφράσετε. Το προσωπικό του ενδοσκοπικού εργαστηρίου φροντίζει για την άνετη παραμονή σας και την ηρεμία σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οπότε δεν πρόκειται να παρεξηγήσει τυχόν ερωτήσεις σας.
Θα σας ζητηθεί να βγάλετε όλα τα ρούχα που φοράτε από τη μέση και κάτω και είτε θα φορέσετε κάποια ειδική ποδιά είτε θα σκεπαστείτε με ειδικό ύφασμα κατάλληλο για τις ανάγκες της εξέτασης.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης
Θα ξαπλώσετε στο αριστερό σας πλευρό σε ένα εξεταστικό κρεβάτι στην αίθουσα ενδοσκοπήσεων. Μία νοσηλεύτρια θα είναι μαζί σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ο γιατρός θα σας χορηγήσει ενδοφλέβια καταστολή για να είστε ήρεμοι. Η εξέταση διαρκεί συνήθως 30-45 λεπτά.
Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης ο γιατρός θα βάζει αέρα στο έντερο για να διατείνονται τα τοιχώματα και να μπορεί να εντοπίσει κάποια πάθηση, εάν υπάρχει.

Μετά την εξέταση

Θα παραμείνετε για τουλάχιστον 30 λεπτά στο εργαστήριο. Μπορεί να αισθάνεστε «φουσκωμένη» την κοιλιά σας από τον αέρα που έχει παραμείνει στο έντερο, ο οποίος σιγά-σιγά θα αποβληθεί.
Επιστρέφοντας στο σπίτι
Μετά την ενδοσκόπηση είναι απαραίτητο κάποιος να σας συνοδεύσει. Όταν θα φτάσετε στο σπίτι σας είναι σημαντικό να ξεκουραστείτε. Η επίδραση της καταστολής που δόθηκε κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να είναι μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι φαντάζεστε. Αποφύγετε λοιπόν να οδηγήσετε αυτοκίνητο, αποφύγετε τον χειρισμό μηχανημάτων και αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ. Οι επιδράσεις της καταστολής θα έχουν περάσει την επόμενη ημέρα και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν πλέον να επανέλθουν στις προ της εξέτασης συνηθισμένες δραστηριότητές τους.

Πότε θα μάθω το αποτέλεσμα της εξέτασης;

Συνήθως το αποτέλεσμα της εξέτασης δίδεται από τον γιατρό αμέσως μετά το τέλος της εξέτασης ή όταν ξυπνήσετε μετά την καταστολή. Εάν έχει ληφθεί βιοψία, το αποτέλεσμα θα είναι έτοιμο σε μερικές μέρες. Θα ήταν καλή ιδέα να συνοδεύεστε από κάποιον όταν μιλήσετε με τον γιατρό στο τέλος της εξέτασης, γιατί εάν σας έχει χορηγηθεί καταστολή μπορεί να ξεχάσετε όσα σας είπε. Μερικοί ασθενείς δεν θυμούνται καθόλου την ενδοσκόπηση. Εάν είναι αναγκαίο να κάνετε και άλλες εξετάσεις ή να πάρετε κάποια θεραπεία, θα το συζητήσετε με τον θεράποντα γιατρό σας.

Ποια είναι η χρησιμότητα της κολονοσκόπησης;

Η κολονοσκόπηση είναι η σπουδαιότερη μέθοδος που διαθέτουμε σήμερα για τη διάγνωση και θεραπεία των νοσημάτων που προσβάλλουν το παχύ έντερο. Η μέθοδος επιτρέπει όχι μόνο τη λήψη βιοψιών, αλλά και την εφαρμογή θεραπευτικών μεθόδων για πολλές παθήσεις που θα αναφερθούν με συντομία στη συνέχεια. Οι συχνότερες παθήσεις που διαγιγνώσκονται με την κολονοσκόπηση είναι:

  • Πολύποδες παχέος εντέρου
  • Καρκίνος παχέος εντέρου
  • Φλεγμονές του παχέος εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn)
  • Εκκολπώματα παχέος εντέρου
  • Αγγειοδυσπλασίες παχέος εντέρου
  • Διάγνωση της αιτίας αιμορραγίας προερχόμενης από το παχύ έντερο

Η κολονοσκόπηση δίνει τη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης για:

  • Αφαίρεση πολυπόδων
  • Καυτηρίαση αγγειοδυσπλασιών
  • Tοποθέτηση ενδοπροθέσεων (stent) για διάνοιξη του αυλού του εντέρου σε ασθενείς με ανεγχείρητο καρκίνο του παχέος εντέρου.

Κλείστε Ραντεβού

Στείλτε μας το μήνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας